Inflacija v območju z evrom decembra petodstotna, v EU 5,3-odstotna

Inflacija v območju z evrom je decembra na letni ravni znašala pet odstotkov, v EU pa 5,3 odstotka. S tem je bila v obeh območjih za 0,1 odstotne točke višja kot novembra, je danes drugo oceno sporočil evropski statistični urad Eurostat. Najbolj so se zvišale cene energije.

 

 

Decembra predlani je bila v območju z evrom na letni ravni deflacija v višini 0,3 odstotka, v EU pa inflacija v višini 0,3 odstotka.

K letni inflaciji decembra lani so največ prispevale višje cene energije (+2,46 odstotne točke), sledile so cene storitev (+1,02 odstotne točke), neenergetskih industrijskih dobrin (+0,78 odstotne točke) ter hrane, alkohola in tobaka (+0,71 odstotne točke).

Decembra lani so imele najnižjo stopnjo inflacije Malta (2,6 odstotka), Portugalska (2,8 odstotka) in Finska (3,2 odstotka), najvišjo pa Estonija (12,0 odstotka), Litva (10,7 odstotka) in Poljska (8,0 odstotka). V primerjavi z novembrom se je letna stopnja inflacije znižala v sedmih državah članicah, nespremenjena je ostala v dveh, zvišala pa se je v 18 članicah.

V Sloveniji je bila decembra lani letna stopnja inflacije 5,1 odstotka, mesečna stopnja pa 0,1 odstotka.

Mesečna stopnja inflacije je decembra lani v območju z evrom znašala 0,4 odstotka, v EU pa 0,5 odstotka. Najvišja je bila v Estoniji (3,2 odstotka) ter na Poljskem in Nizozemskem (po 0,9 odstotka), deflacijo pa so na mesečni ravni zabeležili na Danskem (-0,6 odstotka), v Luksemburgu (-0,4 odstotka), na Cipru (-0,3 odstotka) in na Finskem (-0,1 odstotka).

Source
STA
Back to top button