Helikopterska nujna medicinska pomoč z namenskima helikopterja po načrtih leta 2026

Helikopterska nujna medicinska pomoč (HNMP), ki jo trenutno izvaja Slovenska vojska, bo po načrtih leta 2026 prešla pod okrilje policije. Ta jo bo izvajala z namenskima helikopterjema. Sprva bo reševanje potekalo iz baze na brniškem letališču, ki jo bodo morali prilagoditi, in iz baze na mariborskem letališču, ki jo bodo morali še vzpostaviti.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je na novinarski konferenci v prostorih letalske policijske enote na brniškem letališču izrazil veselje, da bo v skladu z odločitvijo vlade v bodoče kot javno službo policija izvajala HNMP pa tudi medbolnišnične helikopterske prevoze in helikopterske prevoze otrok v inkubatorjih.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je sklep vlade označila za prelomnico. Namenska helikopterja bosta namreč omogočila hitrejše in bolj učinkovito reševanje življenj, je dejala. HNMP namreč pomembno skrajša čas prihoda hudo bolnih oziroma poškodovanih pacientov v bolnišnico in poveča možnost za njihovo preživetje, je poudarila.

Kot je dejala, bo HNMP delovala na enak način kot nujna medicinska pomoč. Aktivirana bo prek dispečerske službe zdravstva na podlagi meril, ne le v primeru zahteve zdravnika na terenu. Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je dodal, da bo HNMP v bodoče potekala pod nadzorom javne agencije za civilno letalstvo.

Helikopterji, ki izvajajo nujno medicinsko pomoč, morajo po njegovih besedah kateri koli del države doseči v 15 do 20 minutah. “Dve bazi sta odlični začetek, pa vendar ne smemo pozabiti tudi na jugozahodni del države,” je dejal. Analiza je pokazala, da bi intervencijo helikopterja potrebovali pri 1275 intervencijah letno, je dodal.

Na ministrstvu za notranje zadeve in policiji želijo po besedah Poklukarja področje urediti celovito in dolgoročno, zato bodo k sodelovanju vključili strokovnjake z različnih resorjev. Na brniškem letališču bodo morali sicer bazo nekoliko povečati in prilagoditi, da bodo imele posadke helikopterjev prostore, iz katerih bodo lahko posredovale takoj. Na mariborskem letališču pa bodo morali infrastrukturo vzpostaviti na novo, tako hangar kot prostore za posadko.

Potrebovali bodo tudi nove pilote in letalske tehnike. Poklukar je zato študente strojne fakultete, ki se izobražujejo na ustrezni smeri, povabil, da se po koncu študija pridružijo policiji. Z dekanom fakultete je že dogovorjen za sestanek, saj želijo nadgraditi sodelovanje, je napovedal.

Vlada je ministrstvu za notranje zadeve in policiji zagotovila pravico do porabe splošne proračunske rezerve v višini 7,96 milijona evrov. Po odločitvi stroke o tipu helikopterjev bodo iz teh sredstev zagotovili aro za njun nakup, pa tudi za vzpostavitev potrebne infrastrukture. Iz zneska bodo financirali tudi šolanje in pridobivanje licenc za pilote in letalske tehnike.

Na ministrstvu za zdravje pa morajo po besedah Kordeža vzpostaviti celostno mrežo heliportov v bolnišnicah, ki jih še nimajo, pa tudi v načrtovanih satelitskih urgentnih centrih. Treba bo tudi uskladiti delovanje HNMP ter medbolnišničnih prevozov in prevozov otrok v inkubatorjih.

Po besedah Poklukarja je policija HNMP že izvajala, in sicer še v nekdanji Jugoslaviji, nato pa nekaj časa tudi v Sloveniji. Kot je pojasnil generalni direktor policije Senad Jušić, so leta 2018 izvajanje HNMP zaradi zastarele helikopterske flote predali Slovenski vojski. Zato so v policiji ponosni, da jim je bil zaupan projekt dolgoročne ureditve HNMP, je poudaril.

Do vzpostavitve vseh zmogljivosti bo HNMP še naprej izvajala Slovenska vojska. Medtem bosta gorsko reševanje še naprej skupaj izvajala vojska in policija. Tako bo ostalo tudi po vzpostavitvi HNMP v okviru policije, je pojasnil minister.

Ob tem je pozval k razmisleku, ali je smiselno gorsko reševanje še naprej izvajati v breme vseh davkoplačevalcev. Gre namreč za nepremišljena dejanja pohodnikov, ki se v gore odpravijo nepripravljeni in neopremljeni, ob tem pa v življenjsko nevarnost spravljajo posadke helikopterjev in reševalce. “Te osebe, predvsem tuje turiste, rešujemo seveda zastonj iz nemogočih situacij,” je opozoril.

Back to top button