Finančni ministri EU o procesu ocenjevanja načrtov za okrevanje

Finančni ministri EU bodo danes v Luksemburgu pregledali stanje v procesu ocenjevanja nacionalnih načrtov za okrevanje. Odločitev danes še ne bo, prve potrditve načrtov pričakujejo sredi julija, na prvem zasedanju finančnih ministrov med slovenskim predsedovanjem Svetu EU.

Evropska komisija je ta teden pozitivno ocenila nacionalne načrte Portugalske, Španije, Grčije in Danske, danes pa pričakuje pozitivno oceno še Luksemburg. Napovedala je še več ocen v prihodnjih tednih. Po pozitivni oceni komisije morajo načrt potrditi članice EU. Praviloma imajo za to en mesec časa. Pred časom so v komisiji nakazali, da v prvem svežnju sredi julija pričakujejo potrditev od desetih do petnajstih načrtov.

Nemški finančni minister Olaf Scholz je v četrtek ob prihodu na zasedanje evroskupine znova pozval k hitremu potrjevanju nacionalnih načrtov. Šef evroskupine Paschal Donohoe je v četrtek dejal, da je govoril s slovenskim ministrom Andrejem Šircljem in da je slovensko predsedstvo osredotočeno na to, da proces potrjevanja ustrezno izpelje. Izrazil je prepričanje, da se vsi finančni ministri zavedajo pomena hitrosti.

Slovenija je sicer Evropsko komisijo zaprosila za podaljšanje dvomesečnega roka za oceno svojega načrta za okrevanje in odpornost, ki ga je v Bruselj posredovala konec aprila. To so storile še Poljska, Švedska, Hrvaška in Romunija. To pomeni več časa za pojasnjevanje odprtih vprašanj in izmenjavo informacij, so minuli teden dejali v Bruslju. V primeru Slovenije so rok podaljšali za dva tedna, v primeru Romunije pa do konca septembra.

Na zasedanju, ki se ga udeležuje tudi slovenski minister za finance Šircelj, bodo poleg tega danes predvidoma potrdili fiskalna priporočila članicam, ki jih je pred nekaj tedni objavila komisija, sprejeli sklepe o fiskalnih učinkih staranja prebivalstva ter razpravljali o predlogu komisije za oprostitev plačila DDV na bistveno blago in storitve, ki jih EU razdeljuje v času krize.

Source
STA
Back to top button