Finančni ministri EU o okrevanju

Poudarki zgodbe
  • Evropska komisija pa bo ministrom, med njimi slovenskemu ministru Andreju Širclju, danes poročala o izvajanju sheme Sure za zaščito delovnih mest med pandemijo covida-19, iz katere je Slovenija prejela 1,1 milijarde evrov.

Finančni ministri EU bodo danes na virtualnem zasedanju izmenjali mnenja o prioritetah v nacionalnih načrtih za okrevanje in odpornost. Zakonodaja za mehanizem za okrevanje naj bi začela veljati v petek. Od takrat bodo lahko članice uradno posredovale svoje načrte Evropski komisiji. Praviloma morajo to storiti do konca aprila.

Komisija naj bi nacionalne načrte ocenila v dveh mesecih. Svet, torej članice, pa naj bi končno odločitev o načrtih sprejel v štirih tednih. Članice bodo odločale s kvalificirano večino.

Portugalsko predsedstvo bo ministrom poročalo o poteku ratifikacij sklepa o lastnih virih – zakonodaje, ki bo omogočila zadolževanje komisije na finančnih trgih in s tem financiranje okrevanja. Po podatkih iz minulega tedna so ga doslej ratificirali Ciper, Hrvaška, Slovenija, Portugalska, Francija in Bolgarija.

Evropska komisija pa bo ministrom, med njimi slovenskemu ministru Andreju Širclju, danes poročala o izvajanju sheme Sure za zaščito delovnih mest med pandemijo covida-19, iz katere je Slovenija prejela 1,1 milijarde evrov.

Poleg tega bodo ministri predvidoma obravnavali posodobitev črnega seznama davčnih oaz, ki ga je unija vzpostavila decembra 2017, da bi okrepila boj proti izogibanju davkom v odziv na davčni aferi panamski dokumenti in luxleaks.

Do konca je bilo odprto vprašanje, ali bo unija tokrat na črni seznam uvrstila tudi Turčijo, ki pa naj bi še vedno ostala na sivem seznamu, na katerem so jurisdikcije, ki sicer po oceni unije ne sodelujejo ustrezno na davčnem področju, vendar so obljubile ukrepanje.

V mednarodni dobrodelni organizaciji Oxfam so sicer dan pred zasedanjem opozorili, da evropski črni seznam ni učinkovit in da bi ga bilo treba izboljšati.

Source
STA
Back to top button