EUAktualno

Evropsko javno tožilstvo imenovalo Frank Elerjevo in Oštirja za delegirana tožilca za petletni mandat

Kolegij evropskega javnega tožilstva (EPPO) je danes imenoval Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja za slovenska evropska delegirana tožilca za petletni mandat, tako kot vse preostale evropske delegirane tožilce, je tožilstvo sporočilo na Twitterju.

 

 

Na evropskem javnem tožilstvu so predlog slovenske vlade glede imenovanja dveh slovenskih evropskih delegiranih tožilcev prejeli v petek, potem ko se je vlada minuli četrtek odločila, da za evropska delegirana tožilca predlaga Frank Elerjevo in Oštirja.

Oba sta bila kandidata od samega začetka procesa, ki traja že več kot eno leto. Predlog je sicer glede na sklep vlade začasen, dokler ne bodo uspešno končali nacionalnega dela postopka imenovanja kandidatov.

Vlada je odločitev o začasnosti pojasnila z argumentom, da se je seznanila z dosedanjim postopkom imenovanja in da je ugotovila, da ni bil končan v skladu z zakonom o državnem tožilstvu, ker da ni bilo vloženo zadostno število kandidatur.

Ker pa je Slovenija zamujala pri posredovanju predloga kandidatov evropskemu javnemu tožilstvu in ker bi lahko zaradi tega po oceni vlade nastala občutna škoda za državo, je kandidata predlagala začasno.

Evropsko javno tožilstvo je kljub temu oba slovenska kandidata imenovalo za poln petletni mandat, kot vse preostale evropske delegirane tožilce, so izpostavili v sporočilu na Twitterju.

Kandidate za položaje evropskih delegiranih tožilcev imenuje sodelujoča država. Ko evropsko javno tožilstvo prejme predlog, kandidate interno oceni, nato pa kolegij tožilstva odloči, ali jih imenuje ali ne.

EPPO je v ponedeljek v zapisu na Twitterju poudaril, da nacionalne oblasti kandidate predlagajo, kolegij EPPO pa sprejme odločitev o njihovem imenovanju. “To je bistveno za našo neodvisnost,” so zapisali.

EU je EPPO, pristojno za preiskavo, pregon in obtožbe v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU, vzpostavila junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija, ki do četrtkove odločitve vlade edina še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev.

Evropska glavna tožilka Laura Kövesi je v minulih mesecih večkrat opozorila, da zamude v Sloveniji ovirajo delovanje tožilstva, spodkopavajo njegovo učinkovitost pri zaščiti finančnih interesov EU in terjajo ukrepanje z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Slovenija je zaradi tega pod drobnogledom Evropske komisije, ki je vseskozi pozivala k hitrim rešitvam, sicer pa napovedovala ukrepanje. Najverjetnejša možnost je bila sprožitev pravnega postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje, v tem primeru uredbe o EPPO.

Zamude pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev so bile tudi eden ključnih razlogov, da je Evropski parlament na dnevni red plenarnega zasedanja danes uvrstil tudi razpravo o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji s predvideno resolucijo, o kateri naj bi glasovali decembra. V razpravi bo sodeloval komisar za pravosodje Didier Reynders.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button