EUAktualno

Evropska komisarka Johansson s Hojsom o migracijah, schengnu in svobodi medijev

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson se bo danes v Ljubljani ob začetku dvodnevnega obiska o slovenskem predsedovanju Svetu EU sestala z notranjim ministrom Alešem Hojsom. Pogovori naj bi tekli migracijah, schengenskem sistemu, pa tudi svobodi medijev v Sloveniji. Kot je napovedala, ima vprašanja glede financiranja STA.

Kot je napovedala v pogovoru za STA pred obiskom v Ljubljani, Slovenija ne bi smela podcenjevati tveganj za svoj mednarodni ugled, še zlasti pred predsedovanjem. “Svoboda in pluralizem medijev sta temeljna pogoja za demokracijo. Pritiski ali napadi na svobodo in pluralizem medijev so tako tudi napadi na demokracijo. Zato daje komisija temu takšen poudarek,” je izpostavila Johanssonova.

Izpostavila je, da obstajajo razlogi za resno zaskrbljenost zaradi nadlegovanja novinarjev in verbalnih napadov nanje. Dejala je, da ima tudi nekaj vprašanj glede financiranja STA, kar, kot razume, ureja zakon. “To so pomembne zadeve, ki jih bom odprla ob srečanju s predstavniki vlade. Resnično upam, da se to lahko reši na pozitiven način,” je povedala.

Glavni namen obiska je sicer po komisarkinih besedah podpreti Slovenijo pri pripravah na predsedovanje Svetu EU. Med ključnimi temami je naštela schengen, migracije in varnost ter izpostavila, da je lahko slovensko predsedstvo kot most od pandemije covida-19 k okrevanju. Pogovarjati se namerava tudi o položaju na Zahodnem Balkanu.

Komisarka se bo danes poleg z notranjim ministrom Hojsom sestala še s predsedujočim upravnega odbora Evropske agencije za mejno in obalno stražo (Frontex) Markom Gašperlinom. V petek se bo sestala še s člani odborov državnega zbora za zadeve EU ter za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, pred odhodom v Zagreb pa še z zunanjim ministrom Anžetom Logarjem.

Source
STA
Back to top button