EU želi izvedeti “prave razloge” za težave z dobavo cepiva AstraZenece

Poudarki zgodbe
  • Podjetje je komisiji sporočilo, da imajo težave v eni od štirih tovarn v Evropi, na kar v Bruslju odgovarjajo, da pričakujejo dobavo iz preostalih treh tovarn, tudi iz tistih v Združenem kraljestvu. Dve tovarni sta v Združenem kraljestvu, ena je v Belgiji, ena pa v Nemčiji, so pojasnili.

V Evropski komisiji so po zmedi glede sodelovanja predstavnikov družbe AstraZeneca na drevišnjem sestanku zdaj potrdili, da pričakujejo udeležbo podjetja. Viri pri komisiji sicer izpostavljajo, da od AstraZenece pričakujejo jasen načrt dobave v prihodnjih mesecih in da želijo izvedeti “prave razloge” za pomanjkanje odmerkov.

Podjetje je EU obvestilo, da namerava dobaviti bistveno manj odmerkov v februarju in marcu, kot je bilo predvideno, nato pa je vse “v temi”, zato želijo jasen načrt dobave odmerkov cepiv v prihodnjih mesecih, so pojasnili viri.

Za EU je po navedbah virov nesprejemljivo, da se je naročilo, pri katerem gre za številko s tremi števkami, zmanjšalo na četrtino. Razočaranje je veliko še zlasti zato, ker je bilo cepivo AstraZenece načrtovano kot prva in množična nabava v prvem četrtletju, pojasnjujejo v Bruslju.

O konkretnem številu odmerkov, ki jih pričakujejo od AstraZenece, viri niso želeli govoriti. Dejali so, da bi moralo podjetje dobaviti toliko odmerkov, kot je upravičeno glede na pogodbo in na njihov položaj.

Ob tem so izpostavili, da bi radi izvedeli “prave razloge” za težave pri dobavi cepiv uniji, saj da slišijo različna pojasnila o tem, kaj se dogaja, tudi različni predstavniki podjetja da jim razlagajo različne zgodbe.

Podjetje je komisiji sporočilo, da imajo težave v eni od štirih tovarn v Evropi, na kar v Bruslju odgovarjajo, da pričakujejo dobavo iz preostalih treh tovarn, tudi iz tistih v Združenem kraljestvu. Dve tovarni sta v Združenem kraljestvu, ena je v Belgiji, ena pa v Nemčiji, so pojasnili. Ključno za EU je, da je cepivo proizvedeno v Evropi.

EU je po navedbah virov AstraZeneci namenila 336 milijonov evrov podpore pri zagotavljanju proizvodnje cepiv. Vsega tega denarja sicer še ni izplačala. To finančno podporo za proizvodnjo nato podjetje odšteje pri ceni za cepivo.

V komisiji sicer od AstraZenece želijo, da pristane na javno objavo pogodbe.

Source
STA
Back to top button