EU v francoskem Brestu o strateški suverenosti v senci napetosti glede Ukrajine

Obrambni in zunanji ministri EU bodo danes in v petek na neformalnih srečanjih v francoskem Brestu razpravljali o strateški suverenosti unije, medtem ko se ZDA in Rusija o prihodnji evropski varnostni ureditvi in rešitvi nove ukrajinske krize pogovarjata brez nje.

 

 

“Rusija ogroža Ukrajino in postavlja pod vprašaj varnostno arhitekturo Evrope. Ta teden bomo v Brestu razpravljali o odzivu,” je pred pogovori poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. “Soočena z ruskimi grožnjami, EU mora ostati trdna, združena in predvsem ukrepati,” je dodal pred srečanji v Brestu, pristaniškem mestu v Bretanji, na skrajnem severozahodu Francije, znanem po mornariški bazi.

Zasedanje obrambnih ministrov, ki se ga udeležuje tudi slovenski minister Matej Tonin, se je začelo v sredo zvečer in se nadaljuje danes. Francija je strateško suverenost Evrope izbrala za nosilno temo svojega šestmesečnega predsedovanja, tako je tudi razprava obrambnih ministrov osredotočena na strateški kompas – skupno vizijo oblikovanja vojaških zmogljivosti, ki naj bi zavarovale politične in gospodarske interese unije.

Danes bo tudi skupno srečanje obrambnih in zunanjih ministrov unije o strateškem kompasu, nato pa bo danes in v petek sledilo še neformalno zasedanje zunanjih ministrov unije, ki se ga bo udeležil tudi vodja slovenske diplomacije Anže Logar.

V središču pogovorov zunanjih ministrov bodo zaskrbljujoče varnostne razmere na ukrajinsko-ruski meji ter odnosi s Kitajsko. Predvidena pa je tudi izmenjava mnenj s predsednikom komisije Afriške unije Mousso Fakijem in predsednikom Senegala Mackyjem Sallom o odnosih z Afriško unijo.

Prav tako ni mogoče izključiti razprave o zaskrbljujočih razmerah v BiH, vključno z možnostjo sankcij proti srbskemu članu predsedstva BiH Miloradu Dodiku zaradi spodkopavanja enotnosti države. Med možnostmi je tudi ukrepanje v povezavi s predvidenimi predpristopnimi sredstvi.

Source
STA
Back to top button