EUAktualno

EU v Brestu s stališčem v desetih točkah glede svoje varnosti in Rusije

Zunanji ministri EU so danes v francoskem Brestu opredelili deset točk enotnega stališča glede evropske varnostne arhitekture ter odnosov z Ukrajino in Rusijo, je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. EU se je pripravljena odločno odzvati na agresijo, a naravna pot zanjo je dialog, je povzel.

 

 

 

Zaostrovanje napetosti med Zahodom in Rusijo zaradi kopičenja ruskih sil ob in v Ukrajini ter evropska varnostna arhitektura – to je bila osrednja tema neformalnih pogovorov v Brestu, pristaniškem mestu v Bretanji, na skrajnem severozahodu Francije, znanem po mornariški bazi.

Smo na pomembni prelomnici, ko se bo pokazalo, ali je EU politična igralka, je izpostavil Borrell. EU se je po njegovih besedah pripravljena odzvati na vsakršno agresijo, a naravna pot delovanja je zanjo pot dialoga in pogajanj. Pripravljena je na nadaljnji dialog z Rusijo, a ne za ceno svojih vrednot.

Trenutke okoliščine terjajo največjo možno enotnost in ministri so danes opredelili deset točk skupnega stališča, ki sicer niso nič novega, sta povedala Borrell in gostitelj srečanja, francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian.

EU v okviru teh desetih točk zavrača poskuse Rusije po oblikovanju vplivnih sfer v Evropi ter potrjuje temeljna načela evropske varnosti, opredeljena v pariški listini in helsinški sklepni listini. Potrjuje tudi solidarnost z Ukrajino in vzhodnimi članicami, ki jih ogroža Rusija.

Moskvo poziva k umiritvi razmer, obenem pa ponavlja opozorilo, da bodo kakršni koli nadaljnji agresiji nad Ukrajino sledili ukrepi, vključno s sankcijami, ki jih bodo uskladili s partnerji. Nadaljevali bodo tudi priprave nadaljnjih sankcij v tesnem sodelovanju s podobno mislečimi partnericami.

Unija ob tem izpostavlja tesno usklajevanje z ZDA in s tem zavrača kritike, da se njena čezatlantska partnerica z Rusijo o evropski varnostni ureditvi pogovarja brez nje. Nič ne bo dogovorjeno brez sodelovanja Evrope, zatrjuje Borrell.

Članice so se tudi strinjale, da bodo okrepile sodelovanje z ZDA, zvezo Nato ter Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), pri čemer naj bi glavno usklajevalno vlogo igral Borrell.

Poleg tega so izrazile pripravljenost za sodelovanje v okrepljenih mehanizmih za zagotovitev preglednosti in predvidljivosti vojaških dejavnosti ter krepitev zaupanja. Podprle so tudi ponoven zagon pogovorov o razoroževanju in nadzoru nad oboroževanjem.

Teden diplomatskih prizadevanj za rešitev ukrajinske krize se je začel v ponedeljek v Ženevi s pogovori ZDA in Rusije. V sredo je bilo v Bruslju srečanje 30 članic zveze Nato in Rusije, v četrtek pa so se o tem pogovarjali na Dunaju v okviru Ovseja. Preboja ni bilo.

Francoski zunanji minister Le Drian je povedal, da bosta z nemško kolegico Annaleno Baerbock v prihodnjih dneh skupaj obiskala Ukrajino. Nemška zunanja ministrica bo odpotovala v državo prva, sledil pa bo tudi skupen obisk.

Na pogovorih v Brestu je sodeloval tudi slovenski zunanji minister Anže Logar, ki je izpostavil pomen vključenosti EU v pogovore ter usklajenega pristopa vseh njenih članic v okviru različnih mednarodnih organizacij, predvsem Nata in Ovseja.

Ministri so razpravljali tudi o odnosih s Kitajsko in možnosti uporabe večplastnega pristopa do te azijske velesile, v skladu s katerim je Kitajska hkrati partnerica ter gospodarska in sistemska tekmica.

Izmenjali so mnenja o odzivu EU na vse dejavnejšo vlogo Kitajske v multilateralnem sistemu, v katerem ta v okviru Združenih narodov vse bolj spodbuja svojo vizijo sveta in samega multilateralizma, je slovensko zunanje ministrstvo še zapisalo v sporočilu za javnost.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button