EUAktualno

EU po težavah z AstraZeneco in Johnson & Johnson stavi na BioNTech in Pfizer

EU se po težavah z dobavo cepiv družb AstraZeneca in Johnson & Johnson osredotoča na sodelovanje z BioNTechom in Pfizerjem, s katerima začenja pogajanja o novi pogodbi za še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023. Poleg tega bosta ti podjetji še 50 milijonov odmerkov cepiva preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje.

BioNTech in Pfizer bo EU v drugem četrtletju pospešeno zagotovil še 50 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 iz pošiljk, ki so bile sicer predvidene za zadnje četrtletje tega leta, je danes povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Skupaj naj bi tako BioNTech in Pfizer v drugem četrtletju EU dostavila 250 milijonov odmerkov cepiv.

Teh 50 milijonov odmerkov se po po besedah von der Leynove med članice razdelilo po načelu pro rata glede na prebivalstvo.

Poleg tega začenja EU z BioNTechom in Pfizerjem pogajanja o tretji pogodbi o dobavi še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023, je sporočila predsednica komisije. Pri tem je kot ključno izpostavila prizadevanja za okrepitev in podaljšanje imunosti ter prilagajanje cepiv novim različicam novega koronavirusa.

Von der Leynova je sicer izpostavila, da se tempo cepljenja v EU krepi. Članice so po torkovih podatkih prejele več kot 126 milijonov odmerkov cepiv. Po današnjih podatkih so cepili 100 milijonov Evropejcev, od tega več kot 27 milijonov z obema odmerkoma.

Source
STA
Back to top button