EUHeadlineAktualno

EU o odnosih z Združenim kraljestvom, covidu, vladavini prava, širitvi

Ministri EU za evropske zadeve bodo danes virtualno obravnavali vrsto tem, med njimi odnose z Združenim kraljestvom, spoprijemanje s pandemijo covida-19, stanje glede vladavine prava v petih članicah in stanje v širitvenem procesu. Slovenija naj bi znova opozorila na britansko diskriminacijo glede plačila delovnih vizumov.

Slovenija je pred dnevi v neformalnem pogovoru s podpredsednikom Evropske komisije Marošem Šefčovičem v okviru odbora stalnih predstavnikov članic EU v Bruslju odprla vprašanje različne obravnave držav članic EU, ko gre za plačilo delovnih vizumov za Združeno kraljestvo.

Po izstopu Združenega kraljestva iz EU državljani Bolgarije, Estonije, Litve, Romunije in Slovenije pri prošnji za delovni vizum niso upravičeni do popusta v višini 55 funtov, ki sicer velja za državljane preostalih članic.

Članice bodo tudi nadaljevale pregled stanja vladavine prava na podlagi poročila, ki ga je lani septembra objavila Evropska komisija. Potem ko so v času nemškega predsedstva pregledale stanje v Belgiji, Bolgariji, na Češkem, Danskem in v Estoniji, so med portugalskim predsedovanjem na vrsti Nemčija, Irska, Grčija, Španija in Francija.

Poleg tega bodo članice nadaljevale razpravo o usklajevanju odziva na pandemijo novega koronavirusa, pregledale napredek v okviru konference o prihodnosti Evrope in stanje v širitvenem procesu, ki je zaradi bolgarske blokade Severne Makedonije znova v zastoju.

Slovenijo bo na virtualnem zasedanju zastopal državni sekretar za evropske zadeve na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button