EUAktualnoGospodarstvo

EU namenja šest milijonov evrov za medijske projekte o evropskih temah

EU bo namenila več kot šest milijonov evrov za medijske projekte, ki podpirajo razprave in informiranje o evropskih temah. Gre za del širših prizadevanj za podporo svobodi in pluralnosti medijev v EU.

Čezmejni konzorciji, ki delujejo uredniško popolnoma neodvisno, bodo ponujali inovativne in privlačne oblike v več jezikih, ki bodo pokrivali evropske zadeve, pa tudi pobude s posebnim poudarkom na mladih Evropejcih, so ob tem v četrtek sporočili v Bruslju.

“Naše sporočilo novinarjem in ustvarjalcev vsebin v Evropi je jasno. Še naprej bomo vztrajno spodbujali čezmejne pobude ter v prihodnosti predstavili še več projektov. Še naprej bomo spodbujali pluralistično in večjezično medijsko okolje ob polnem spoštovanju uredniške neodvisnosti. V sedanjih razmerah je bolj kot kadarkoli prej pomembno podpirati in širiti informiranje, da bi se spopadli s širjenjem dezinformacij,” je ob tem dejala Evropska komisarka za vrednote in preglednost Vera Jourova.

Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je dodal, da EU odločno podpira inovacije ter digitalno preobrazbo evropske medijske panoge.

“Te pobude pomagajo, da se panoga prilagodi digitalnemu desetletju in mladim Evropejcem olajšajo navigacijo v sodobnem okolju novic. Evropski državljani morajo še naprej izkoristiti bogastvo informacij, pluralnost in ustvarjalnost našega medijskega okolja, kar je ključnega pomena za odprto demokratično razpravo,” je dejal Breton.

V okviru Evropske mreže za podatkovno novinarstvo (EDJNet) ter Evropske Data News Hub (EDNH) bodo tako izvajali projekte za medijska podjetja in novinarje, da bodo na podlagi podatkovnega novinarstva lahko ustvarjali inovativne in privlačne vsebine z infografikami, video in avdio posnetki, podcasti ali tekstovnimi zgodbami o evropskih zadevah.

Poleg tega bosta Evropska zveza za radiodifuzijo in ARTE na čelu pionirske spletne pobude za javne medije za objavo novic kolegov v vsej Evropi v drugih jezikih.

Kot rezultat pilotnega projekta, ki ga je Evropski parlament predlagal za obogatitev vseevropske razprave med mladimi Evropejci, pa bosta SPHERA in ENTR pod vodstvom Babel International in Deutsche Welle ustvarjala in distribuirala vsebine o aktualnih zadevah prek družbenih medijev, dogodkov, podcast tekmovanj in še veliko več.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button