EUAktualno

Ema še ni sprejela odločitve glede cepiva AstraZenece

Evropska agencija za zdravila (Ema) je danes sporočila, da še niso sprejeli odločitve o tem, ali cepivo proti covidu-19 britansko-švedskega proizvajalca AstraZeneca povzroča krvne strdke. Visoki predstavnik agencije je sicer pred tem potrdil povezavo med tem cepivom in strjevanjem krvi.

Odbor agencije za varnost zdravil, ki se je danes sestal na seji, na kateri obravnava vprašanje varnosti AstraZenecinega cepiva, še ni sprejel odločitve in pregled trenutno poteka, so sporočili iz Eme in dodali, da bodo odločitev po pričakovanjih sporočili v sredo ali četrtek.

Evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides je sicer na Twitterju sporočila, da je v tesnem stiku z Emo glede ocene cepiva AstraZenece in da je odločitev pričakovati v sredo pozno zvečer.

Predstavnik Eme, pristojen za področje cepiv, Marco Cavaleri, je pred tem za italijanske medije izjavil, da je jasna povezava med cepivom in krvnimi strdki in da bo Ema posodobljeno priporočilo sporočila v nekaj urah.

“Lahko rečemo, da je jasno, da obstaja povezava s cepivom. Kaj povzroča to reakcijo, pa še ne vemo,” je dejal v pogovoru za časnik Il Messaggero.

Potem ko je več držav začasno prekinilo cepljenje s cepivom AstraZenece, je Ema 18. marca sporočila, da so koristi uporabe večje od tveganj, zato je priporočila njegovo nadaljnjo uporabo.

V Emi so takrat zagotovili, da cepivo ni povezano s splošnim povečanjem tveganja za trombembolične dogodke ali krvne strdke. Niso pa mogli povsem izključiti povezave med cepivom ter redkimi in neobičajnimi, a zelo resnimi motnjami strjevanja krvi.

Source
STA
Back to top button