Draghijeva vlada dobila zaupnico tudi v poslanski zbornici

Vlada novega italijanskega premierja Maria Draghija je v četrtek pozno zvečer dobila zaupnico tudi v poslanski zbornici, s čimer je preskočila zadnjo oviro za prevzem oblasti. Njegovo vlado je podprlo 535 poslancev spodnjega doma italijanskega parlamenta, 56 jih je bilo proti, pet se jih vzdržalo.

73-letni nekdanji predsednik Evropske centralne banke (ECB) je že v sredo dobil zaupnico v zgornjem domu parlamenta, kjer ga je podprlo 262 senatorjev, 40 jih je bilo proti.

Draghi je pred glasovanjem v poslanski zbornici kot prednostni nalogi svoje vlade izpostavil reformo pravosodja s ciljem razumnega trajanja sodnih procesov in boj proti korupciji.

Izpostavil je tudi zmanjšanje birokracije v gospodarstvu, postopno davčno reformo ter zeleno in digitalno tranzicijo. Menil je, da bi moral biti proces javnih naročil hitrejši, saj da zamude prinašajo možnost nezakonitosti.

Dodal je, da bo vlada delovala z mislijo na prihodnost. Napovedal je tudi boj proti korupciji, saj bremeni gospodarstvo.

Pred glasovanjem v senatu je kot glavni prednostni nalogi svoje vlade izpostavil nujno potrebne reforme in boj proti pandemiji covida-19. Izpostavil je, da Italija po pandemiji potrebuje obnovo in mora postati del bolj povezane EU.

V 67. italijanski vladi, ki je prisegla v soboto, je 23 ministrov s celotnega političnega spektra. Draghi vodenje vlade prevzema v zelo zahtevnih časih, ko se število umrlih zaradi covida-19 približuje 100.000, italijansko gospodarstvo pa je zaradi pandemije v najhujši recesiji po drugi svetovni vojni.

Source
STA
Back to top button