Bruselj z načrtom za boj proti različicam novega koronavirusa

Evropska komisija bo danes predstavila načrt nadaljnjih korakov v boju proti pandemiji covida-19, ki bo osredotočen na pripravo Evrope za soočenje z okrepljeno grožnjo različic novega koronavirusa, so napovedali v Bruslju.

Pomembno se je pripraviti na spoprijem s sedanjimi in morebitnimi novimi različicami virusa, tudi na možnost, da bo treba že cepljene ljudi po določenem času vnovič cepiti za ohranitev ali okrepitev njihove imunosti, so v torek dejali v komisiji.

Načrt naj bi vključeval pospešitev raziskav ter procesov za odobritev, naročanje in razdeljevanje cepiv proti različicam novega koronavirusa.

Komisija naj bi načrtovala tudi prilagoditev obstoječih pogodb in sklenitev novih pogodb s farmacevtskimi podjetji, da bi zagotovili cepiva proti mutacijam virusa. Pogodbe naj bi vključevale varovala, ki naj bi preprečila napake iz preteklosti.

Načrte bo predstavila predsednica komisije Ursula von der Leyen skupaj s komisarko za zdravje Stello Kiriakides in komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom, so sporočili v Bruslju.

Prihodnji teden bodo na virtualnem zasedanju o tem razpravljali voditelji članic EU.

Source
STA
Back to top button