Bruselj še izboljšal napoved gospodarske rasti v EU

Evropska komisija je danes še izboljšala napoved gospodarske rasti območja evra in celotne EU. Obe območji bosta letos beležili 4,8-odstotno, prihodnje leto pa 4,5-odstotno rast. To je občutno izboljšanje glede na majsko napoved. Rast je pripisati uspešnemu spopadanju z novim koronavirusom in odpiranju gospodarstva v državah članicah.

Evropsko gospodarstvo naj bi se okrepilo hitreje, kot je bilo pričakovano, saj je aktivnost v prvem četrtletju letošnjega leta presegla pričakovanja, izboljšane zdravstvene razmere v drugem četrtletju pa so spodbudile hitrejše rahljanje omejitvenih ukrepov, sprejetih zaradi pandemije covida-19.

Učinkovito spopadanje z novim koronavirusom in napredek pri cepljenju sta pripomogla k zmanjšanju okužb in hospitalizacij, kar je državam članicam EU omogočilo ponovno odpiranje gospodarstev. Slednje je koristilo predvsem storitvenemu sektorju, ugotavljajo v Bruslju.

Zasebna potrošnja in naložbe naj bi bili glavni gibali rasti, ki ju podpira zaposlovanje. To naj bi se gibalo skupaj z gospodarsko aktivnostjo, še piše v napovedi, ki jo je danes objavila Evropska komisija.

Komisija je izboljšala napoved gospodarske rasti območja evra za letos na 4,8 odstotka, kar v primerjavi z majsko napovedjo pomeni zvišanje za 0,5 odstotne točke. Za prihodnje leto državam z evrom napoveduje 4,5-odstotno rast, kar je za 0,1 odstotne točke več kot v prejšnji napovedi.

Tudi celotna EU bo letos beležila 4,8-odstotno rast, kar je za 0,6 odstotne točke več kot v majski napovedi. Prihodnje leto naj bi se obseg bruto domačega proizvoda (BDP) okrepil za 4,5 odstotka, kar je izboljšanje za 0,1 odstotne točke.

Source
STA
Back to top button