Borrell zavrača kritike, da EU ne sodeluje v pogovorih o evropski varnosti

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes v Brestu zavrnil kritike, da EU ne sodeluje v pogovorih o evropski varnosti in reševanju ukrajinske krize. Stiki z ZDA so boljši kot kdaj koli, je dejal ob prihodu na zasedanje obrambnih ministrov unije. Pogajanja o Ukrajini ne bi smela potekati pod ruskimi pritiski, je še poudaril.

 

 

Obrambni in zunanji ministri EU danes in v petek na neformalnih srečanjih v francoskem Brestu razpravljajo o strateški suverenosti unije, medtem ko se ZDA in Rusija o prihodnji evropski varnostni ureditvi in rešitvi nove ukrajinske krize pogovarjata brez nje.

Teden diplomatskih prizadevanj za rešitev ukrajinske krize se je namreč v ponedeljek v Ženevi začel s pogovori ZDA in Rusije. V sredo je bilo v Bruslju srečanje 30 članic zveze Nato in Rusije, danes pa se o tem pogovarjajo na Dunaju v okviru Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse).

“Rusija ogroža Ukrajino in postavlja pod vprašaj varnostno arhitekturo Evrope. Ta teden bomo v Brestu razpravljali o odzivu,” je pred pogovori v svojih zapisih poudaril Borrell. “Soočena z ruskimi grožnjami, EU mora ostati trdna, združena in predvsem ukrepati,” je dodal.

Danes pa je ob začetku zasedanja v Brestu, pristaniškem mestu v Bretanji, na skrajnem severozahodu Francije, znanem po mornariški bazi, dejal, da pogajanja z Moskvo ne bi smela potekati pod pritiski, ki jih izvaja ruska stran s kopičenjem sil ob in v Ukrajini ter Gruziji in Moldaviji.

Ob tem je Borrell zavrnil kritike, da Evrope ni za pogajalsko mizo, češ da se te dni z ZDA zelo tesno usklajujejo, da so stiki boljši kot kdaj koli, da so “absolutno popolni”. Poleg tega imajo zagotovila, da ne bo odločitev brez tesnega sodelovanja z Evropo, je zatrdil.

To zatrjujeta tudi ameriška stran in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, ki se je sinoči udeležil večerje z obrambnimi ministri v Brestu, na kateri je poročal o okoli štiriurnem sestanku zaveznic in Rusije.

Zasedanja obrambnih ministrov, ki se je začelo sinoči in se nadaljuje danes, se udeležuje tudi slovenski minister Matej Tonin, ki je ob prihodu dejal, da pričakuje plodno razpravo o evropski varnosti ter da povsem podpira francoska prizadevanja za bolj avtonomno in odporno Evropo.

Francija je strateško suverenost Evrope izbrala za nosilno temo svojega šestmesečnega predsedovanja, tako je tudi razprava obrambnih ministrov osredotočena na strateški kompas – skupno vizijo oblikovanja vojaških zmogljivosti, ki naj bi zavarovale politične in gospodarske interese unije.

Borrell je med temami poleg Ukrajine in strateške avtonomije unije izpostavil še razmere v Maliju in delovanje skupine ruskih plačancev Wagner ter varnost v vesolju, o čemer po njegovih besedah razpravljajo prvič. “Vojne satelitov, ki so bile doslej stvar znanstvene fantastike, postajajo realnost,” je dejal.

Danes bo tudi skupno srečanje obrambnih in zunanjih ministrov unije o strateškem kompasu, nato pa bo danes in v petek sledilo še neformalno zasedanje zunanjih ministrov unije, ki se ga bo udeležil tudi vodja slovenske diplomacije Anže Logar.

V središču pogovorov zunanjih ministrov bodo zaskrbljujoče varnostne razmere na ukrajinsko-ruski meji ter odnosi s Kitajsko. Predvidena pa je tudi izmenjava mnenj s predsednikom komisije Afriške unije Mousso Fakijem in predsednikom Senegala Mackyjem Sallom o odnosih z Afriško unijo.

Prav tako ni mogoče izključiti razprave o zaskrbljujočih razmerah v BiH, vključno z možnostjo sankcij proti srbskemu članu predsedstva BiH Miloradu Dodiku zaradi spodkopavanja enotnosti države. Med možnostmi je tudi ukrepanje v povezavi s predvidenimi predpristopnimi sredstvi.

Source
STA
Back to top button