Borrell v Moskvi: Obsodba Navalnega bremeni odnose med EU-jem in Rusijo

Članice Unije razmišljajo o novih sankcijah zoper Rusijo

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je v Moskvi ob začetku pogovorov z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom dejal, da so odnosi med Evropsko unijo in Rusijo obremenjeni zaradi aretacije in obsodbe Alekseja Navalnega.

“Naši odnosi so dejansko v težavnem trenutku,” je dejal Borrell.

Ruski zunanji minister Lavrov je ob začetku pogovorov po poročanju ruske tiskovne agencije Tass ocenil, da je ključna težava v odnosih med EU-jem in Rusijo pomanjkanje normalnosti.

“Seveda, glavno vprašanje, s katerim se vsi soočamo, je pomanjkanje normalnosti v odnosih med Rusijo in Evropsko unijo, dvema največjima akterjema v evrazijskem prostoru. To vsekakor ni zdravo stanje, ki ne koristi nikomur,” je še dejal.

Nedavna obsodba ruskega opozicijskega politika in aktivista Navalnega na tri leta in pol zapora ter pridržanja udeležencev protestov za njegovo izpustitev so ena od osrednjih tem današnjih pogovorov v Moskvi med Borrellom in Lavrovom.

Članice Unije po obsodbi Navalnega tudi razmišljajo o uvedbi novih sankcij proti Rusiji, o čemer bodo zunanji ministri članic razpravljali 22. februarja. V Nemčiji se medtem krepijo pozivi za ustavitev spornega projekta plinovoda Severni tok 2, ki ga država gradi skupaj z Rusijo.

Več članic Unije je do prvega obiska visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU-ja v Rusiji po letu 2017 kritičnih, češ da ga bo Moskva predstavila kot dokaz, da si Bruselj želi normalizacije odnosov.

Borrell naj bi sicer z Lavrovom govoril tudi o drugih aktualnih vprašanjih, kot sta sodelovanje v boju proti podnebnim spremembam in oživitev mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu iz leta 2015.

Umrl zdravnik, ki je zdravil Navalnega

V Sibiriji v Omsku je medtem umrl namestnik primarija na oddelku anasteziologije in reanimacije Sergej Maksimišin, ki je avgusta lani zdravil Navalnega nemudoma po njegovi zastrupitvi z novičokom. Kot so sporočili iz tamkajšnje bolnišnice, je 56-letni zdravnik umrl nenadoma. Maksimišin je bil v bolnišnici zaposlen 28 let.

Sodelavec Navalnega, ki živi v tujini, Leonid Volkov je za ameriško televizijo CNN dejal, da je zdravnik skrbel za Navalnega dva dni, vse dokler ga niso odpeljali na zdravljenje v Nemčijo, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

“Od vseh je vedel največ o zdravstvenem stanju Alekseja,” je še dejal Volkov.

Primarija omenjene klinike Aleksandra Murahovskega, ki so ga kritizirali zaradi zdravljenja Navalnega, so medtem novembra lani povišali v regionalnega ministra za zdravje. Murahovski je pri Navalnem ugotovil zgolj presnovne motnje in zanikal, da bi bil Navalni zastrupljen. Navalni je primariju očital, da je ponaredil diagnozo.

Navalni se je zgrudil med letalskim poletom 20. avgusta lani. Po vmesnem postanku so 44-letnika odpeljali v bolnišnico v Omsku. 22. avgusta so ga prepeljali v Berlin, kjer je bil več tednov na zdravljenju. Raziskave več laboratorijev so ugotovile zastrupitev z vojaškim živčnim strupom novičok. Rusija zatrjuje, da Navalni ni bil zastrupljen in tudi ni uvedla preiskave.

Navalni se je sredi januarja vrnil v Moskvo. Nemudoma po prihodu so ga aretirali in ga v začetku tedna obsodili na tri leta in pol zaporne kazni zaradi kršitev pogojnega izpusta v povezavi s kaznijo, ki so mu jo izrekli zaradi poneverb iz leta 2014. Pogojni izpust naj bi kršil prav z zdravljenjem v Nemčiji.

Via
STA
Source
MMC
Back to top button