EUAktualno

Bolgarski premier: Med vrhom EU ne bo preboja glede blokade Severne Makedonije

Bolgarski premier Kiril Petkov ne vidi možnosti, da bi njegova država med vrhom EU odpravila blokado začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob tem poudaril, da bodo naredili vse za razrešitev blokade.

 

 

Petkov je ob prihodu na vrh EU-Zahodni Balkan, ki poteka pred zasedanjem voditeljev članic EU, povedal, da po njegovem mnenju ni možnosti, da bi Bolgarija že danes ali v petek, ko poteka vrh, odpravila blokado začetka pogajanj s Severno Makedonijo in s tem tudi Albanijo. Vendar pa je nakazal, da bi lahko rešitev našli v prihodnjih dneh, poroča spletni portal Euractiv.

Dodal je, da mora zeleno luč odpravi blokade dati bolgarski parlament, v katerem pa se zatika.

Ob tem je vodjo opozicijske stranke Gerb Bojka Borisova obtožil, da govori nekaj, dela pa drugo. Potem ko je v sredo zjutraj dejal, da bo podprl odpravo blokade, je namreč po besedah Petkova popoldne blokiral zunanjepolitični odbor parlamenta.

Obenem je bolgarski premier, katerega vladi je v sredo parlament izglasoval nezaupnico, pozdravil predlog francoskega predsedstva Svetu EU, ki predvideva vključitev nerešenih dvostranskih vprašanj med Skopjem in Sofijo v pogajalski okvir. To bi lahko po neuradnih informacijah naletelo na težave pri potrjevanju v Severni Makedoniji, ki bo morala za razrešitev vprašanj znova spreminjati ustavo.

Do Bolgarije in tudi drugih članic EU je bil medtem kritičen albanski premier Edi Rama. “Sramotno je, da članica Nata Bolgarija dve drugi državi v zavezništvu vzame za talki sredi vojne na evropskem dvorišču, drugih 26 držav članic EU pa mirno gleda,” je dejal.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je ob prihodu na vrh EU-Zahodni Balkan dejal, da pozorno spremljajo dogajanje v Bolgariji. Začetek pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo je za EU ključna prednostna naloga, je povedal.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je poudaril, da države Zahodnega Balkana že 20 let čakajo na priložnost, da postanejo članice EU. “Po mojem mnenju je ključnega pomena, da ta obljuba postane kredibilna,” je poudaril nemški kancler.

Več držav članic EU, tudi Slovenija, skuša podelitev statusa kandidatke Ukrajini in Moldaviji, o čemer bodo popoldne odločali voditelji EU, izkoristiti za dodaten zagon širitvi EU na Zahodni Balkan.

Slovenski premier Robert Golob, ki zjutraj ni dajal izjav za medije, bo na popoldanskem vrhu EU predlagal, da se status kandidatke podeli tudi Bosni in Hercegovini.

Predlog sta zaenkrat poleg Slovenije izrecno podprli le Avstrija in Madžarska, navajajo viri pri EU, temu pa je naklonjenih še nekaj drugih držav.

Slovenija bo po neuradnih informacijah skušala doseči vsaj, da se pobuda za podelitev statusa kandidatke BiH z določeno časovnico vključi v sklepe vrha.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button