AktualnoVideoKultura

Berlinski Futureland o mladih prebežnikih, ki so v Nemčijo prišli sami

Spletna razstava na odru SMG-ja

Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo drevi v sklopu mednarodnih spletnih izmenjav gledališč gostilo berlinsko gledališče Maksima Gorkega s spletno predstavo Futureland (Dežela prihodnosti) režiserke Lole Arias.

Dokumentarna znanstvenofantastična predstava o mladih prebežnikih, ki so v Nemčijo prišli sami, bo opremljena s slovenskimi podnapisi.

V ospredju predstave so najstniki, stari od 14 do 18 let, ki so iz Afganistana, Sirije, Somalije, Gvineje in Bangladeša v Nemčijo prišli sami. Svet so prečkali peš, z ladjo ali skriti v tovornjaku in zdaj živijo v Berlinu, sredi socialnih delavcev, uradov za mladino, skrbnikov in drugih mladih iz različnih kultur. To so najstniki, ki so pristali v novem svetu, katerega pravil ne poznajo. Dobili so odlog, da lahko ostanejo, vendar ne vedo, kako dolgo.

Ves čas morajo dokazovati, da si zaslužijo azil, priložnost v šoli ali mesto v krogu prijateljev. Znašli so se med dvema kulturama, med otroštvom in odraslostjo, med preteklostjo, sedanjostjo in prihodnostjo, v iskanju lastne identitete. “In že so doživeli več, kot marsikdo od nas doživi v vsem svojem življenju,” so zapisali v SMG-ju.

Predstava odpira vprašanja, kot so, kaj najstnika privede do tega, da se sam odpravi na nevarnosti polno potovanje v neznano, kakšne okoliščine starše prisilijo, da svojega otroka pošljejo v daljno deželo, in kaj o svetu oziroma družbi, v kateri živimo, govori to, da milijoni mladoletnih v iskanju prihodnosti tvegajo svoja življenja.

Mladoletnike sistem varuje le začasno

Polovica pribežnikov v Evropo je mladoletnih, številni so brez spremstva. Otroci in mladostniki prihajajo v Evropo, da bi si zagotovili preživetje, tu pa se spoprimejo s sistemom, ki jih varuje samo začasno. V skladu zakonom o azilu mladoletnih brez spremstva ne smejo izgnati, vse do njihovega 18. leta.

Posnetek predstave, posebej prirejene za spletno predvajanje in gostovanje v SMG-ju, bo opremljen s slovenskimi podnapisi in bo 24 ur dostopen na platformi Dringeblieben. Spletno gostovanje pripravljajo v sodelovanju z Goethejevim inštitutom Ljubljana.

Via
STA
Source
MMC

Povezani Članki

Back to top button