Beremo slovenske avtorje: Top 7 pomladnih knjig

Izbrali smo 7 knjig najbolje prodajanih slovenskih avtorjev, ki jih priporočamo v branje

Večeri postajajo daljši in toplejši, zato je zdaj pravi čas, da po končanem dnevu v roke vzamete kakšno dobro knjigo. Tokrat smo pod drobnogled vzeli najbolje prodajane slovenske avtorje in njihova zadnja dela. Izbrali smo sedem predlogov, od kriminalk, do romanov in knjig o duhovnosti.

Boris Karlovšek: Medene solze

Roman Medene solze se dogaja v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja. To je zgodba o ljubezni med Metodom, asistentom na pravni fakulteti, in zdravnico Ksenijo, ki prihaja iz družine, kjer so zelo pomembne krščanske vrednote. Metod je komunist in Ksenijin oče mu z vsemi močmi nagaja ter nasprotuje zvezi. Zgodba govori o boju zaljubljencev za srečo in priložnost, da bi zaživela skupaj. Zgodba Metoda in Ksenije, ki je po svoje nesrečna, se nadaljuje skozi desetletja, saj ju povezuje skupna preteklost. Ksenija in Metod, ki nista smela zaživeti skupaj, ostaneta povezana veliko bolj, kot se na prvi pogled zdi.

Vida Igličar: Vse je v redu

Vida nas skozi osebno pripoved spozna z življenjem s tesnobo po izgubi in izgorelosti. Skozi 15 poglavij bralce z besedili, ilustracijami, navdihujočimi mislimi, nasveti in terapevtskimi vajami usmerja k zaupanju in hvaležnosti za vse dobro okoli nas. Je izjemno odkrita knjiga, ki pokaže ranljivost, med stranmi lahko beremo zapise iz osebnega dnevnika ter najdemo modrosti, ki so ji med raziskovanjem svoje duše, uma in življenja pomagale pri obvladovanju tesnobe.

Tadej Golob: Oj, Triglav, moj dom

Šesti del serije o Tarasu Birsi je Golobova najnovejša kriminalka. Ljubitelji tega žanra gotovo poznate njegovo prvo kriminalko Jezero, ki je pred kratkim dobila šesto nadaljevanje.

Zgodba: Nevihta na Triglavu zajame skupino planincev. Taras in njegov nekdanji soplezalec se s Kredarice odpravita v reševalno akcijo, kjer ob zmedenih in obupanih planincih naletita na truplo. Čeprav je takrat celotna reševalna ekipa prepričana, da je nesrečneža zadela strela, se kasneje izkaže, da ga je pred tem pokončal strel v glavo.

David Zupančič: Znanost mirnega življenja

Kdo še ni slišal za mladega infektologa, ki je že med korono navduševal s svojim Instagram profilom, na katerem je delil dejstva o tem neznanem virusu, kasneje pa izdal svoj prvenec Življenje v sivi coni? V novi knjigi pripoveduje o iskanju miru v hektičnem vsakdanjiku. Pripoved temelji na njegovih lastnih izkušnjah in izzivih (z raziskovanjem čuječnosti za obvladovanje stresa se je začel ukvarjati pred dvanajstimi leti), hkrati pa ima močno znanstveno podlago, saj so nasveti podprti s citiranjem več kot 70 strokovnih raziskav.

»David med pisanjem postaja bralčev nevsiljivi prijatelj ali vodnik, saj spleta niti osebnega, strokovnega in univerzalnega, prežete z dobršno mero humorja, v prepričljivo in zaupanja vredno celoto.« (Iz spremnega besedila prof. dr. Boruta Škodlarja)

Nina Osenar Kontrec: V objemu življenja

Slovenska estradnica Nina Osenar nas je povabila v svojo intimno in z nami delila zgodbo o življenju s sindromom kronične utrujenosti. Knjiga je osebnoizpovedni roman, obenem pa nudi tudi znanstveni pogled na bolezen, možne sprožilce, vzroke in podaja načine, kako lahko ozdravimo. V objemu življenja je ganljiva, navdihujoča, resnična zgodba o ljubezni, ki jo prikazuje iz dveh zornih kotov: na eni strani  gre za čudovite trenutke z možem in željo po materinstvu, na drugi strani pa je huda bolezen, ki jo je za pet let prikovala na posteljo.

Uroš Buh: Mohopedija

Uroš Buh je glasbenik in skladatelj ter publicist in avtor mnogih odmevnih (športnih) intervjujev v revijah Tekač in Bicikel. Pred časom je naredil  intervju s slovenskim vrhunskim kolesarjem Matejem Mohoričem in se odločil, da je intervju o njegovih dosežkih premalo, ter da si zasluži vsaj knjigo. V kolesarski pripovedi je tako Buh prvoosebno zapisal Mohoričevo (dosedanjo) življenjsko in športno zgodbo.

Odlomek iz knjige: »Leta 2008, ko je Tadej Valjavec premikal mejnike za slovensko kolesarstvo in dosegel deveto mesto v skupnem seštevku na Dirki po Franciji, je mladi Matej Mohorič med poletnimi počitnicami prvič ostal sam doma. Prav zaradi kolesa ni šel s starši na družinske počitnice, tistih štirinajst dni pa je preživel v umirjeni rutini vsakdanjih opravil na domači kmetiji, na Podblici, dolgih treningih in popoldanskem gledanju televizije, kjer je stiskal pesti za Valjavca iz sosednje doline Besnice.«

Miha Šalehar: Notranji pir

Miha Šalehar, radijec in avtor uspešnic Duh česa in Pustolovec zmote se je tokrat lotil rekreativnega pijančevanja. V treh desetletjih in pol je naredil milijon in sto tisoč požirkov oziroma popil približno 36.400 pollitrskih steklenic piva, zato zagotovo ve, o čem govori, ko se sprašuje, zakaj smo Slovenci tako radi pijani.

Odlomek iz knjige: »Šanki naše domovine so težka psihiatrija, dragi moji. Prostori pogube, kjer praviloma pet ali šest omamljenih depresivnežev v noč gobezda šaljive dovtipe, da bi prikrili resnico, nikdar pa nihče na šank ne pritakne vprašanja, ki bi druščini pomagalo ugotoviti, zakaj so v resnici tam. Bratje, čemu četrto pivo?«

PETRA ZNOJ

 

 

Back to top button